Dagboek van een correspondent

Verleden en toekomst van buitenlandjournalistiek

Bedreigde nieuwssoort

Bron: http://www.google.nl/imgres?um=1&hl=nl&safe=active&sa=N&tbm=isch&tbnid=b0wMumpg_Rf1gM:&imgrefurl=http://www.villatrivalent.org/loopbaantraining/opzet&docid=EpOwRTK6PMOtrM&imgurl=http://www.villatrivalent.org/wp-content/uploads/2011/03/Teambuilding.jpg&w=400&h=276&ei=RqtwUPnNMeKn0QXu4oCQAQ&zoom=1&iact=rc&dur=579&sig=117776416685215249147&page=1&tbnh=118&tbnw=170&start=0&ndsp=25&ved=1t:429,r:6,s:0,i:89&tx=42&ty=33&biw=1309&bih=729

Samen sta je sterk

De afgelopen dagen hebben we veel vragen gehad over dit project. Variërend van de vraag waarom men dit project financieel zou moeten steunen tot de vraag wat het onderzoek naar buitenlandjournalistiek nu precies inhoudt. In deze blog leggen we graag uit waarom we dit project zijn gestart.

In de ‘oude mediawereld’ zijn de rollen tussen zender en ontvanger duidelijk verdeeld: Het publiek ontvangt, het medium zendt. Jarenlang heeft dit model prima gewerkt. De kwaliteit van nieuws was relatief hoog omdat er genoeg geld was om diepgravende journalistiek te bedrijven. Maar kranten kunnen vandaag de dag nog maar net hun hoofd boven water houden en op televisie domineren de kijkcijfers. Diepgravende journalistiek is echter duur en er is maar een beperkt publiek voor. Het gevolg: het genre verdwijnt langzaam. Zeker als het gaat om diepgravende buitenlandjournalistiek.

Vervlogen tijden
De eerste buitenlandcorrespondenten waren handelslieden. Rond 1600 schreven zij koopmansbrieven, waaruit later de eerste kranten zijn ontstaan. Dit was dan ook de reden waarom buitenlands nieuws aanvankelijk een belangrijkere positie innam dan binnenlands nieuws. Maar de tijd waar buitenlandnieuws de kranten domineerde lijkt vervlogen.

Volgens de Amerikaanse mediaonderzoekers John Hamilton en Eric Jenner is de huidige tendens in Amerika dat internationaal nieuws steeds minder prioriteit krijgt. Het aantal buitenlandcorrespondenten neemt af, net als de aandacht voor het buitenlandnieuws in de media.  Onderzoeker Michael Emery spreekt van ‘the international news hole’ en noemt internationaal of buitenlands nieuws zelfs een bedreigde nieuwssoort. Dezelfde ontwikkeling is al vanaf 1992 op de Nederlandse nieuwsmarkt waargenomen door de Nederlandse onderzoekers Jan Servaes en Clement Tonnaer. Het buitenlands nieuws wordt uit de markt gestoten door nationaal en regionaal nieuws. De gemiddelde Nederlander vindt Boer zoekt Vrouw relevanter dan een diepgravende reportage van Tegenlicht. Nederland keert zich naar binnen.

Vergeten verhalen
De kranten staan echter wel vol over de kredietcrisis.Is er wel sprake van een bedreigde nieuwssoort? Natuurlijk wordt de kredietcrisis in Europa door de pers op de voet gevold. Logisch en belangrijk omdat het de Nederlandse economie direct raakt. En daar zit het ‘m in. Het heeft een directe relatie met Nederland. Dit is steeds vaker een voorwaarde om een verhaal in het buitenland te maken.

Het verhaal wat wij in de documentaire Jacaranda willen vertellen heeft echter geen enkele relatie met Nederland. Toch vinden wij het belangrijk om dit verhaal in Nederland te vertellen. Er is een keerzijde aan een sterk groeiende en alleen op winst gerichte economie. Diepgravende journalistiek zoals je dat helaas nog maar weinig tegenkomt omdat er simpelweg geen geld voor is. Het is een voorbeeld van een van de vele vergeten verhalen. Omdat wij vinden dat diepgravende buitenlandjournalistiek meer aandacht verdient zoeken wij in dit onderzoek naar nieuwe wegen om dit soort vergeten verhalen te vertellen. Crowdfunding is daar een voorbeeld van. Crowdfunding betekent ‘funding door de ‘crowd’, ofwel vele kleine ‘investeerders’ en belanghebbenden die bereid zien om kleine bedragen te investeren voor bepaalde doelen waarbij zijn zich betrokken voelen.

Verantwoordelijkheid
Door de kosten die we maken met veel mensen te delen is het voor redacties aantrekkelijker om dergelijke verhalen te blijven vertellen. Risicospreiding dus. Ons doel is om het verhaal van de traditionele vissersgemeenschap van Magé aan zoveel mogelijk mensen te vertellen. We roepen mensen op om hun verantwoordelijkheid te nemen om diepgravende journalistiek mogelijk te blijven maken. Door een paar euro te investeren help je ons om de strijd die de vissers leveren tegen de opkomende economie te vertellen. Wij zullen onze partners vragen mee te denken met onze plannen en samen dit project te dragen. Crowdfunding is in onze ogen een fantastische mogelijkheid om dergelijke diepgravende buitenlandjournalistiek te bedrijven. Om vergeten verhalen te blijven vertellen. Wij zullen verantwoordingen zoals deze afleggen tijdens het voorbereidende proces, updates geven en mensen zoveel mogelijk ook inhoudelijk partner van het project maken.

Samen kunnen we de verantwoordelijkheid nemen om het verhaal van de bedreigde vissers van Magé te vertellen. Met dit project zullen we zelfs een bijdrage leveren om een bedreigde nieuwssoort te redden. Die gedachte is immers volledig in lijn met de filosofie achter dit project: alle beetjes helpen.

Bronnen voor deze blog:
-Emery, Michael in Hamilton, John Maxwell en Jenner, Eric, ‘Redefining Foreign Correspondence’ in Journalism 5;3 (2004) 301-321
-Servaes, Jan en Tonnaer, Clement, De nieuwsmarkt (Groningen 1992) 92
Stasja Verduijn (2005) Van onze correspondent (Master Thesis Erasmus Universiteit Rotterdam) p 16, 30
Wat is crowdfunding? www.crowdfundcompany.com

Over rubenjbakker

Freelance journalist | student journalistiek #chede | beeld, geluid en tekst | verhalenverteller | met LokaalMondiaal naar Brazilië| communicatie @tedxede |

Plaats een reactie

Op de hoogte blijven? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang notificaties over de laatste ontwikkelingen.